DİYOT NEDİR?ÇALIŞMASI?

     
                    
                                                            DİYOT

           Diyot tek yöne elektrik akımını ileten bir devre elemanıdır. Diyotun P kutbuna " Anot(+) ", N kutbuna da " Katot(-) " adı verilir. Diyot N tipi madde ile P tipi maddenin birleşiminden oluşur. Bu maddeler ilk birleştirildiğinde P tipi maddedeki oyuklarla N tipi maddedeki elektronlar iki maddenin birleşim noktasında buluşarak birbirlerini nötrlerler ve burada " Nötr " bir bölge oluştururlar.Aşağıdaki şekilde Nötr bölgeyi görebilirsiniz.


 Bu nötr bölge, kalan diğer elektron ve oyukların birleşmesine engel olur.

                              A-Diyotların polarlanması ve çalışması






1-Doğru polarlama=Anot(+) ucuna güç kaynağının pozitif (+) kutbunu katot ucuna da güç kaynağının negatif (-) kutbunu bağlandığında P tipi maddedeki oyuklar güç kaynağının pozitif (+) kutbu tarafından, N tipi maddedeki elektronlar da güç kaynağının negatif (-) kutbu tarafından itilirler. Bu sayede aradaki nötr bölge yıkılmış olur ve kaynağın negatif (-) kutbunda pozitif (+) kutbuna doğru bir elektron akışı başlar. Yani diyot iletime geçmiştir.









2-Ters polarlama=Diyotun katot(-) ucuna güç kaynağının pozitif (+) kutbunu, anot ucuna da güç kaynağının negatif (-) kutbunu bağlandığında ise N tipi maddedeki elektronlar güç kaynağının negatif (-) kutbu tarafından, P tipi maddedeki oyuklarda güç kaynağının pozitif (+) kutbu tarafında çekilirler. Bu durumda ortadaki nötr bölge genişler, yani diyot yalıtıma geçmiş olur. Fakat diyota ters gerilim uydulandığında diyot yalıtımda iken çok küçük derecede bir akım geçer. Buna sızıntı akımı adı verilir. Bu istenmeyen bir durumdur. Sızıntı akımının miktarı diyotun yapımında kullanılan yarı iletken         malzemeye bağlıdır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.