ALTI UÇLU STEP MOTORUN UÇLARIN BULUNMASI

step motor

6 Uçlu step motor uçları bulunması

3 boyutlu yazıcılar için kullanılan step motorlar genellikle 4 uçludur. Fakat 3 boyutlu yazıcı yapanlar genelde normal yazıcılardan çıkan step motorları kullanmaktadırlar. Fakat bu tip motorlarda 6 uç olduğu için böyle bir sorunla karşılaşmaktadırlar. Bu yazımızda 6 uçlu step motorları 4 çlu olarak kullanabilmeyi anlatacağım;
altı uçlu step motor
6 uçlu step motor sargı uçları
                                                   
                                        6 uçlu step motor iç bağlantı şekli
6 uçlu step motorlarda 4 normal uç 2 ortak uç bulunmaktadır. Burada yapmamız gereken ortak uçları bulup onları ayırmaktır. ilk olarak avometreyi direnç kademesine alıyoruz.

altı uçlu step motor 2
6 uçlu step motor sargı uçları
                                                         

Şekildeki gibi uçları tek tek ölçüyoruz. Ölçüm sırasında şekilde gördüğümüz gibi 1-2-3 numaralı uçlar kendi arasında bir değer,4-5-6 numaralı uçlar kendi arasında bir değer gösterir. İki grup olarak ayrılır. Fakat gruplar kendi içinde değer gösterirken iki grup arasında değer okunmaz. Gruplar içinde her değeri yazıyoruz.





Örneğin; 1-2 uçlardan 4 ohm  değer aldık.
                                               altı uçlu step motor 3
2-3 uçlardan da 4 ohm değer aldık.

                                                     altı uçlu step motor 5

Snra 1-3 uçlardan 8 ohm değer aldık.
altı uçlu step motor 6


 Aslında her bobin bir değer veriyor bizim bulmamız gereken en yüksek değeri veren uçlardır. Burada fark ediliyor ki 2 nolu uç bizim ortak uçumuz olmaktadır. Bu ortak ucumuzu yok sayıyoruz. Geri kalan  iki uç bizim gerçek uçlarımız olmaktadır. Aynı işlemi 4-5-6 nolu uçlara da uyguluyoruz. Sonuç olarak 4 adet uç bulmuş bulunmaktayız. Böylelikle ramps karta 4 ucu bağlayabiliriz.



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.