4 bitlik toplayıcı tasarımı(full adder)

4 BİTLİK TOPLAYICI TASARIMI VE DEVRE ÇİZİMİ
       Bugün kü projemiz 4 bitlik bir toplayıcı tasarımda bulunacağız.İki adet sayı girilecek ve bunu toplayan bir devre tasarımı yapacağız. İlk olarak size ilk sayının il bitine A0 Sayısı  ikinci sayının ilk bitine B0 Sayısı diyelim bir önceki toplamadan gelen eldeye Cgiriş , toplama sonucuna S  ve sonuç sonunda çıkan eldeye Cçıkış diyelim.

Doğruluk tablosunu yazalım

4 BİT TOPLAYICI DOĞRULUK TABLOSU

A ve B  4 bitlik sayıların ilk bitleri Cgiriş ise üsten gelen elde bitimiz.İlk satırdaki  A(0)+B(0) +CGİRİŞ(0)  toplamı yani S 0 olur. İkinci satırdaki  A(0)+B(0) +Cgiriş(1)  toplamı yani S=1 Cçıkış=0 olur.56. satırda  A(1)+B(0) +CGİRİŞ(1)  toplamı yani S=0  Cçıkış 1  olur.Diğer satırlarda böyle hesaplanır.
 Şimdi sıra geldi lojik devre oluşturmak için S  toplamları 1 olduğu durumları yazarız.

S=A*B*C+A*BC*+AB*C*+ABC
S=(A*B)C*+(AB*)C*+ (A*B*)C+ (AB)C
S=(A*B+AB*)C*+(A*B*+AB)C
S=(AxorB)C*+(AxnorB)C
S=(AxorB)C*+(AxnorB)**C
xnor değili xor dur.Burada yaptığımız xnor çift değil alırsak aynı ifade olacağı için etkilenmez.Ve xnor kapısını da xor çeviririz.
S=(AxorB)C*+(AxorB)*C
ifade bu şekli alır.Bu da aslında bir xor kapısıdır.Parantez ve c  xor olur.
S=(AxorBxorC) olur.

Sıra geldi elde Cçıkış   1 olan ifadeleri yazmaya;
Cçıkış=A*BC+AB*C+ABC*+ABC
Cçıkış=(AB*)C+(A*B)C +(AB)C*+ (AB)C
Cçıkış=(A*B+AB*)C+(AB)(C*+C)
Cçıkış=(AxorB*)C+(AB)
elde ederiz. şimdi devreyi çizmeye geldi.


4 BİT TOPLAYICI PROTEUS ÇİZİM




Devremiz yukarıdaki gibidir.Bu Tek bit için tasarladığımız devredir.4 bit çevrimi için Cçıkış olan yer bizim toplama sonrasında elde ettiğimiz  eldedir.Bu  elde bir sonraki bitin C giriş  yerine bağlarız.Bu böyle devam eder 2. bit eldesiçıkışı  3. bit elde girişine, 3bit elde çıkışı 4 bit elde girişine bağlanır.Ufak bir ayrıntı ilk bitten önce bir bit olamdığı için ilk bitin elde girişine ground vermemiz gerekir.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.