GÜNEŞ PİLLERİ


                    GÜNEŞ PİLLERİ


-Güneş pilleri ışık enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik araçlardır. Güneş pilleri yarı iletken bir diyot olarak çalışırlar.

              Güneş pili hücrelerinin üst tabakaları çatlamaların, kırılmaların ve enerji kaybının önlenmesi için yansımayı önleyici kaplama ve korumalardan oluşur. Bu katmanların altında ise N tipi ve P tipi yarıiletken maddeler bulunur. N ve P tipi maddeler yarıiletken maddelerin eriyik halindeyken istenilen maddeler ile kontrollü olarak katkılandırılması sonucu oluşurlar. 
Güneş pillerinde yarıiletken madde olarak çoğunlukla çok kristalli silisyum kullanılır.
               Yukardaki resimde güneş pillerinin yapısı ve çalışması şematik olarak gösterilmiştir. 

1) Güneş ışığı güneş pili üzerine düşer ve fotovoltaik hücreler tarafından absorbe edilir. Güneş pilinde çok elektrona sahip P tipi yarıiletken madde ve az elektrona sahip N tipi yarıiletken madde bulunur. 

2) Güneş ışığı P tipi yarıiletken maddeden elektron koparır.

3) Enerji kazanan elektronlar N tipi yarıiletken maddeye doğru akarlar.

4) Bu sabit tek yönlü elektron akışı doğru akımı (DC) yaratır. Elektronlar kurulan devreler boyunca akarak pillerin şarj edilmesinde ya da farklı alanlarda kullanılır ve P tipi yarıiletken maddeye geri döner.
               GÜNEŞ PİLİ ÇEŞİTLERİ
Monokristalin Güneş Pili: Homojen bir yapıya sahiptir. Bu piller güneş verimlilik kapasiteleri en yüksek olan çeşididir. Monokristalin güneş pilleri, teknik bakımdan üretimi zor ve ayrıntılı olduğu için fiyatları da yüksektir. Ancak uzun süreli kullanım açısından düşünüldüğünde bu piller dayanıklılık ve verimlilik (%20) açısından daha avantajlıdır.
Polikristalin Güneş Pilleri: Ana malzemesi birçok monokristalden oluşur, ama homojen değildir. Polikristalin güneş güneş pillerinin verimlilik kapasitesi yaklaşık %16’dır. Polikristalin pillerinin üretimi monokristalin pillerden daha kolay olduğu için maliyetleri de düşüktür. Bu tip güneş pilleri en sık üretilen pillerdir.
Amorf Silikon Güneş Pilleri: Bu güneş pili türü kristal bir yapıya sahip değildir. Amorf Silikon Güneş pillerinin yapısı nedeniyle verimlilik kapasiteleri %5 ile %8 arasında değişmektedir. Dayanıklılık ve verimlilik kapasiteleri düşüktür. Kullanım alanları daha düşük enerji ihtiyaçları içindir.
CIS Güneş Pilleri ( Copper- Indium- Diselenid/ Bakır- İndiyum- Diselenid): Pil yapısı olarak çok ince tabakalı ve verimlilik kapasitesi %10 civarında olan güneş pili türüdür. Bu tür güneş pilleri ince yapılı olmaları nedeniyle, kolay monte edilirler ve maliyetleri düşüktür. Geniş yüzeylerde en rahat uygulanan türdür.
                           
                         GÜNEŞ PİLLERİ KULLANIM ALANLARI

  • ·         GSM santralleri, radyo ve TV istasyonları
  • ·         Askeri amaçlı enerji gereksinimleri
  • ·         Yatlar, deniz fenerleri
  • ·         Billboard aydınlatılması
  • ·         Sokak ve otobüs duraklarının aydınlatılması
  • ·         Park ve bahçe aydınlatmaları
  • ·         Çiftlik evleri Villalar, konutlar, siteler
  • ·         Orman gözetleme kuleleri
  • ·         Tüm turistik işetmeler



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.