LDR UYGULAMASI

Merhaba Sevgili Ziyaretçilerimiz;

Sizlere Transistör, Potansiyometre(pot), 100 ohm'luk direç ve Led kullanıp basit elektronik devresi yaparak bu elemanların çalışma mantıklarını öğreneceğiz.
Bir önceki yazımızda transistörlerin tarihçesini görmüştük ve günümüzde PNP ve NPN tipi olmak üzere iki farklı tipte transistör kullanıldığını öğrenmiştik. bu devremizde de 2N3904 NPN tipi tranistör kullanarak LDR uygulaması yapacağız.

LDR Uygulaması Fritzing Çizimi
Kabaca devremizi anlatacak olursak; LDR ışık şiddetine göre değeri değişen bir direç olduğundan, bu özelliğini kullanarak transistörümüzün Base ucuna tetikleme akımı yollamaktayız. söz konusu bu tetikleme akımı Emiter ve Kollektör uçları arasında bir akımın akmasına neden olmaktadır.

Devremizde kullandığımız Transistör NPN tipi olduğundan Base ucunun tetiklenmesi için gerekli olan gerilimi Potansiyometre sayesinde ayarlayabilmekteyiz. Burada Potansiyometre en küçük değere alındığında Base ucuna devrede kullandığımız gerilim kaynağının artı ucu kadar gerilim uygulanacağından LDR etkli olmayacaktır. Potansiyometre en yüksek değerine alınarak devreye bakıldığında LDR ve seri bağlı direncin değeri bu değerden çok küçük olduğundan Base ucunda yaklaşık 0 Voltluk bir gerilim olacak ve devredeki LED Diyot yanmayacaktır. "Datasheet'inden LDR nin ışık değerine göre direnç değerini görebilirsiniz.(https://tr.scribd.com/doc/128939598/LDR-Datasheet)"
Burada LDR ve seri bağlı direç ile Pot bir nevi gerilim bölücü olarak kullanılmış, bu sayede transistörün base ucuna uygulanan gerilim değeri LDR ile değiştirilmesi mümkün olmuştur. Transistörün Base ucuna uygulanan gerilimin genliği ile doğru orantılı olarak devremizdeki Led'in ışık şiddeti artacak ve ya azalacaktır. Devremizin Videosundan izlemek isterseniz;




Görüş ve önerilerinizi memnuniyetle beklerim. İyi günler...

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.