DİRENÇ NEDİR?

        Direnç (resistör) adı verilen devre elemanımız, isminden de anlaşılacağı gibi direnme temelli bir çalışma prensibine sahiptir. Elektrik enerjisi, basit tabirle voltaj ve akımdan meydana gelir. Direnç ise elektrik akımının üzerinden geçişini zorlaştırmak üzere imal edilmiştir. Direncin bu özelliği, en basit yapılı devrelerden, en karmaşık sistemlere kadar her elektronik tasarımda kullanılır.
      Örneğin basit bir led yakmak istiyorsunuz. Ledin çalışma voltajı 2 Volt civarıdır. Ancak elinizde 9 Volt çıkış veren bir pil var. Normalde bu şekilde ledi yakmaya çalışırsanız,Yüksel grilime maruz kaldığı için ilk başta parlak yanar daha sonra led bozulur . Ancak, aşağıdaki şemadaki gibi,
devre led direnç

 ledin önüne düşük değerli bir direnç ilave edersek, pilden gelen yüksek voltaj, direncin üstünden geçmek zorunda kalacak ve direnç geçişi sınırlandırdığı için, led normal parlaklığında yanacak. Bu durum, direncin çalışma prensibine en basit örnektir.         Elinize bir direnci aldığınızda, üzerinde direnci çevreleyen renk katmanları göreceksiniz. Bu renkler direncin değerini belirtmektedir.
Siyah: 0 – Kahve: 1 – Kırmızı: 2 – Turuncu: 3 – Sarı: 4 – Yeşil: 5 – Mavi: 6 – Mor: 7 – Gri: 8 – Beyaz: 9
Akılda kalıcı olması için, bu renklerin baş harflerinden, aşağıdaki cümle oluşturulmuştur:kolay ezberlemek için 
SOKAKTA SAYAMAM GİBİ

Aşağıdaki tabloda, renk kodları ve hesaplanışı görülmektedir.
Dirençler, kullanılacağı yere ve uygulanacak voltaj ve akıma göre farklı değerler alır. Bu değerler Ohm Kanunu formülü ile hesaplanır:
V: Gerilim (V), I: Akım (A), R: Direnç(Ohm – Ω)
V = I x R
Bu formül, matematiksel denklem mantığı ile birkaç farklı şekle dönüştürülebilir.
I = V / R   R = V / I    gibi.
Dirençler,3’e ayrılırlar:
  1. Sabit Dirençler
  2. Ayarlı Dirençler
  3. Değişken Dirençler
1- Sabit dirençler
Adından da anlaşılacağı gibi, değeri değişmeyen, sürekli aynı değeri gösteren dirençlerdir.10ohm 100ohm ,1kiloohm gibi;



2-Ayarlı dirençler;
Direnç değeri kullanıcı tarafından değiştirilebilen devre elemanlarıdır. Bu dirençlere Potansiyometre, Pot, Trimpot gibi isimler verilmiştir.

ayarlı direnç


3-Değişken dirençler;
Bulunduğu ortamın ısısı, ışık şiddeti gibi değerlerine göre değişkenlik gösteren devre elemanlarıdır. Isıya duyarlı olanlar PTC, NTC olarak, ışığa duyarlı olanlar ise fotodirenç, LDR olarak isimlendirilir.


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.