ÜÇ BOYUTLU YAZICI YAPILMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

ÜÇ BOYUTLU YAZICI YAPILMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN  NOKTALAR


                  Etrafımızda yada İnternet ortamında görmüşüzdür 3 Boyutlu yazıcılar hayatımıza girmektedir.Türkiye kişi bütçesi çok fazla olmadığı için bir üç boyutlu yazıcı almak zor olmaktadır.Bundan dolayı bu yazımda üç boyutlu yazıcı yapmayı ve yaparken malzemeleri nereden alacağımızı anlatacağım.

Üç boyutlu yazıcılar iki ana bölümden oluşur;

1-Elektronik kısım
   a- ardunio mega
   b- ramps1,4 kart
   c- sürücü
   d-ısıtıcı tabla
   e-ısıtıcı uç
   f- lcd ekran , ara kablosu, sd kart modülü
   h- sıcaklık sensörü
   ı- end stop
   j-step motor
2-Mekanik kısım
  a-miller
  b-vidalar
  c-ana gövde

 Size prusa i3  modelini anlatacağım...

                                               1- ELEKTRONİK KISIM
a- Ardunio mega=





ardunio mega
Ardunio mega 3 d yazıcının beynidir. yani yazıcımıza komutu arduno mega verir. Bu parçayı türkiyeden almaya kalktığımızda pahalı olacaktır. ilk yazıcı yapıyorsanız ve malzeme almak istiyorsanınız belirttiğim malzemeleri çinden getirin.

b-ramps 1.4=

ramps 1.4

      Bu kısım kontrol kısmıdır. ardunio üzerinden gelen komutları bu kart uygular ve ona göre hareket ettirir. üzerine sürücüleri,end stopları, sensörleri, step motorları bağlarız.Aynen  bu ürünü de çinden getirin.



c-Step motor sürücü=
step sürücü
sürücü devresi  step motoru sürmek için kullanılır. step motora yeteri kadar akım değeri verir. ve hareketini sağlar. Piyasada iki adet sürücü var.Bir tanesi drv 8825 diğeri ise A4988 sürücü devresidir. Bu ürünleri de çinden getirmeye çalışın.


d-ısıtıcı tabla=
Isıtıcı levha   flementin yapışmasını  sağlayan  yapıdır.  12 volta çalışır. Bu parçayı da çin den getirin.Aliminyum ve Bakır olanları bulunmaktadır.



ısıtıcı tabla



e-ısıtıcı uç
ısıtıcı uc  bu parça  uç ve ısıtıcı olark iki parçadan meydana gelmektedir.Bu parça flementin erimesi ve  taktığımız uça göre akmasını sağlar. bu parçayı  da çin den getirin.
ısıtıcı uç




f- lcd ekran, ara kablosu, sd kart modulü


Bu modül bize sd kart üzerinden baskı yapmamızı sağlar.bunu dışında yazıcının sıcaklık ,hareket, durdurma vb kontrollerini sağlamaya imkan verir.Bu parçayı  da çin den getirmeye çalışın.


lcd ekran

h- sıcaklık sensörü=
sıcaklık(ntc termistör) sensörü  yazıcımızın ısıtcı uç ve  tabla ısı kontrolünü sağlamak için kullanılır.Bu parçadan alırken birer adet fazla isteyin türkiye de yüksek fiyatlara satılmaktadır.


termistör

 ı- end stop=
 End stop step motorların kontrolü için kullanılır motora sınırlarını belli eder ve basım levhası dışına çıkmasını engeller. bu parçayıda yurt dışından getirmeye çalışın.



end stop
i-step motor


Step motor adım motoru olarak adlandırılır yazıcımız hareket etmesini sağlar.3d yazıcılarda genelde nema17 model kullanılır. bu parçayı türkiye den bulmaya çalışın. facebook ta 3 d yazıcı grupları var bu gruplarda ikinci el 20-25 liraya satılıyor. dışarıda sıfırları pahalı ucuza getirmek amaçlı  türkiyeden ikinci ellerini almaya çalışın.4 uçludur normalde 6 uçlu olanları da vardır. 6 uçluyu  4 uçlu olarak kullanılmasını size farklı yazımda anlattım o yazıya buradan ulaşabilirsiniz videosu da bulunmaktadır.


step motor














Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.