PLC DERSLERİ -1-

     
plc

       Eski derslerimde size otomatik kumanda tasarımını anlatmıştım otomatik kumanda  sabit bir sistem seklinde çalışmaktadır.Ve her sistem için fazladan eleman gerekmektedir.Teknoloji geliştikçe  yeni kontrol sistemleri meydana geldi.Günümüzde çok fazla kullanılan  meslek lisesiden tut kursalar, üniversitede çokça anlatılan Plc(Programmable Logic Controller) yani Türkçe anlamı ile programlanabilir  mantıksal  denetleyiciyi anlatacağım.Aslında burada küçük bir eleştiri yapmak doğru olacak  fabrlkadan tut her noktada çokça kullanılan bu sistem  simens  firması tarafından üretilen plc türleri ülkemizde okullarda ve ünlerde anlatılmaktadır.Tamamen dışarıya bağlı olmamak için tek hedefimiz çalışmak ve vatana milllete yararlı bir birey olmak  bu vatan için en iyi davranıştır.Oturup pc karşısından vatan nidaları atmak ile bu ülke gelişmez.Ancak yeni nesilleri güzel eğitirsek işte o zaman bir şeyler  başarmış duruma geliriz.Ben size plc ile örnekler yaparak hem devrede kullanılan kapılaın ve elemanların ne olduğunu anlatacağım.
   
   örnek1_Giriş anahtarı basılı olduğunda çıkışı  aktif yapan projeyi tasarlayınız.

   cevap_1.1

   Bunun bir çok yöntemi var ilk basit olanı yapalım







      Yukarıda yazdığım programda küçük bir hatırlatma yapayım plc de giriş uçları I0.0   başlayıp  I0.1,2,3,4,5,,,,  devam eder.Çıkışlar ise Q0.0 dan Q0.1,2,4,5,....  devam eder.
Programda Girişi aktif hale getirdiğim vakit I0.0  lojik kapısı kapanır ve Q0.0 çıkışı aktif olur.Eger girişi açık konuma getirirsek  Q0.0 çıkışı pasif hale geçer.

     Cevap_1.2
    Bu örneği farklı yöntemle tasarlayalım böylelikle diğer ifadelerin ne işe yaradığını anlamamız kolaylaşır.Set ve Reset  olarak tasarlanması.










Bu  programda  reset ve set ifadeleri söyle çalışır. I0.0  girişi aktif hale gelince Q0.0  aktif hale getir.Bu aktiflik bu çıkışı set edene kadar pasif olmaz.Ve de altaki sayıyı artırırsak  yani 2 olsaydı. Q0.0 ve Q0.1  aktif hale getirir.I0.1  aktif  hale getirirsek Q0.0  pasif hale gecer.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.