PLC DERSLERİ -1-
Eski derslerimde size otomatik kumanda tasarımını anlatmıştım otomatik kumanda sabit bir sistem seklinde çalışmaktadır.Ve her sistem için fazladan eleman gerekmektedir.Teknoloji geliştikçe yeni kontrol sistemleri meydana geldi.Günümüzde çok fazla kullanılan meslek lisesiden tut kursalar, üniversitede çokça anlatılan Plc(Programmable Logic Controller) yani Türkçe anlamı ile programlanabilir mantıksal denetleyiciyi anlatacağım.Aslında burada küçük bir eleştiri yapmak doğru olacak fabrlkadan tut her noktada çokça kullanılan bu sistem simens firması tarafından üretilen plc türleri ülkemizde okullarda ve ünlerde anlatılmaktadır.Tamamen dışarıya bağlı olmamak için tek hedefimiz çalışmak ve vatana milllete yararlı bir birey olmak bu vatan için en iyi davranıştır.Oturup pc karşısından vatan nidaları atmak ile bu ülke gelişmez.Ancak yeni nesilleri güzel eğitirsek işte o zaman bir şeyler başarmış duruma geliriz.Ben size plc ile örnekler yaparak hem devrede kullanılan kapılaın ve elemanların ne olduğunu anlatacağım.
örnek1_Giriş anahtarı basılı olduğunda çıkışı aktif yapan projeyi tasarlayınız.
cevap_1.1
Bunun bir çok yöntemi var ilk basit olanı yapalım
Yukarıda yazdığım programda küçük bir hatırlatma yapayım plc de giriş uçları I0.0 başlayıp I0.1,2,3,4,5,,,, devam eder.Çıkışlar ise Q0.0 dan Q0.1,2,4,5,.... devam eder.
Programda Girişi aktif hale getirdiğim vakit I0.0 lojik kapısı kapanır ve Q0.0 çıkışı aktif olur.Eger girişi açık konuma getirirsek Q0.0 çıkışı pasif hale geçer.
Cevap_1.2
Bu örneği farklı yöntemle tasarlayalım böylelikle diğer ifadelerin ne işe yaradığını anlamamız kolaylaşır.Set ve Reset olarak tasarlanması.
Bu programda reset ve set ifadeleri söyle çalışır. I0.0 girişi aktif hale gelince Q0.0 aktif hale getir.Bu aktiflik bu çıkışı set edene kadar pasif olmaz.Ve de altaki sayıyı artırırsak yani 2 olsaydı. Q0.0 ve Q0.1 aktif hale getirir.I0.1 aktif hale getirirsek Q0.0 pasif hale gecer.
Hiç yorum yok: