0-2-4-6 sayan D Flip-flop sayıcı tasarımı

                               

                            D FF  İLE 0-2-4-6 SAYAN SAYICI TASARIMI
            İyi günler bu gün  ki dersimde size  0-2-4-6 şeklinde sayan bi sayıcı tasarımın nasıl yapıldığını anlatacağım.Size tekrardan basit olsun diye D tip filp flop kullanacağım.İlk olarak D tip ff doğrulup tablosunu vereyim. en önemli nokta doğruluk tablosunu bilmektir.

D flip flop  doğruluk tablosu
D Filp flop  doğrulıuk ttablosu


Döngüyü oluşturmak için 0-2-4-6 ikilik sistemde karşılığı yazılır ve ilk,son durum ve d ff  tablosu oluşturulur.

0-2-4-6 ikilik dönğüsü






D FLİP FLOP 0-2-4-6 SAYICI TASARIMI


          yukarıdaki gibi durumları oluşturuyoruz burada dikkat edilmesi gereken durum 3 bitlik sayıcı olduğu için bütün varsayımları yazmak gerekmektedir. yani 2 üzeri3 ten 8 durum var ve bu 0-7 kadar olan sayılar her zaman yazılır. daha sonra döngümğze bakarız 0 dan 2 ye gitmiş yani ilk durum 000 sonraki durum 010 olur  bir sonraki  1 değeri bizim dönğümüzde olmadığı için sonraki durumunu dont  carey  yaparız yanı xxx yazarız daha sonra 2 sayısı 4 gitmiştir yani 010 ilk durum 100 ikinci durum olur diğer değerleri de bu mantıkta yazarız. sıra geldi D FF  durumlarını yazmaya ilk ve son durumlara bakarak Da-Db-Dc ff değerleri yazarız ve karnoff diyagramlarını çıkarmaya başlarız
                                                    D FLİP FLOP 0-2-4-6 SAYICI TASARIMI
Da ff değerlerine bakılır ve 1 olan değerlerin ilk duruma denk olan yerlere 1 yazılır dont caryy değerleri de yazılır sadeleşme de bize faydalı olsun diye karnoff haritasını çözdüğümüzde çıkan ifade AxorB kapısını elde etmiş oluruz. 




D FLİP FLOP 0-2-4-6 SAYICI TASARIMI
Db ff değerlerine bakılır ve 1 olan değerlerin ilk duruma denk olan yerlere 1 yazılır dont caryy değerleri de yazılır sadeleşme de bize faydalı olsun diye karnoff haritasını çözdüğümüzde çıkan ifade B DEĞİL kapısını elde etmiş oluruz. 


D FLİP FLOP 0-2-4-6 SAYICI TASARIMI

Dc ff değerlerine bakılır ve 1 olan değerlerin ilk duruma denk olan yerlere 1 yazılır fKt  1 degeri olmadığı için  0 dgerleri karşılık gelen ilk durum yerlerine  sıfır yazılır dont caryy değerleri de yazılır sadeleşme de bize faydalı olsun diye karnoff haritasını çözdüğümüzde çıkan ifade, 0 değerini elde ederiz.
 proteus ta devreyi kuralım
D FLİP FLOP 0-2-4-6 SAYICI TASARIMI
D FLİP FLOP 0-2-4-6 SAYICI TASARIMI



1 yorum:

  1. Hocam kullandiginiz malzemeleri yazabilirsiniz ? Entegreyi sayacı vs.Ne entegresi bu

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.