0-9 kadar sayan d flip flop sayıcı

          


           İyi günler arkadaşlar  daha önceki derslerimizde 3 bitlik sayıcı tasarımı yapmıştık. Sıra 4 bitlik sayıcı tasarımı yapmayı anlatacağım.Tasarımı düşündüğüm sayıcı söyledir 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9  şeklinde sayan bir sayıcı tasarımı yapmaktayız  bunu için ilk olarak kaç bit kullanacağımızı size hesaplama yolu ile anlatayım. 2 üzeri 3 olsaydı 7 ye kadar sayı saydırma yapacaktık.Bundan dolayı 2 üzeri 4  olursa 16 sayı saydırma yaparız bu da 0-15 kadar olur.Buda bizim için yeterlidir.Fakat biz 0- 9 kadar olanı kullanacağız.Size sayıcı tasarımı aşamalarını kendi tasarım yaptığıma göre yazayım.




1. aşama  sayıcı döngüsünü ikili sisteme göre yazma
2. aşama ilk durumları yazma,
3. aşama son durumları  döngüye göre yazma
4. aşama d flip flop göre doğruluk tablosu yazma
5,aşama karnof haritası oluşturma
6. aşama  kornof sadeleştirme 
7. aşama proteus programında devreyi kurma

1. aşama 0-15 kadar sayıcı tasarımı yaptığımız için ilk olarak   onluk sistemdeki sayıları   ikilik sisteme çevirmek gereklidir.. örneğin;  0 sayısı 4 bitlik sisteme göre  0000, 1 sayısı 0001 dir. Daha sonra döngüyü oluşturalım
0-9 sayıcı döngüsü
0-9 sayıcı döngüsü



Şekilde görüldüğü gibi  0-9  döngü oluşturduk. Sayıcımız 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9"a ve tekrardan sıfıra dönmektedir.

2. aşama sayıcımızın ilk durumlarını yazmak ilk durumda olan ifade sayısını  tasarladığımız sayıcının bit sayısına göre yazıyoruz. 4 bitlik sayıcı olduğu için 2 üzeri 4 olduğundan 16 değer olur ve bu değerlerin tamamı 0-15 kadar olan sayılardır.Bunları sırayla yazarız.Aşağıdan yukarı şeklinde yazarız.
3. aşama son durumları döngüye bakarak  yazma aşağıdaki şekilde ilk durumları görüyoruz. ilk durumun birinci satırı 0000 değerine döngüden bakarak nereye geçtiğine bakarız. 0000 değeri döngüde 0001 gitmekte yani  son duruma 0001 yazarız. ikinci satırda ise 0001 değeri döngüde 0010 gitmekte ve sonraki duruma 0010 yazarız.biz burada 9 sayısına kadar saydıracağımız için 10 ,11,12,13,14,15  sonraki durumları dont cary olacak bilinmeyen durumdur. 9 sayısına kadar sayacagı için 9 dan sonra sıfıra geri dönecektir.
ilk ve son durumlar
ilk ve son durumlar



4. aşama d ff tablosunu oluşturmak için  D flip flop doğruluk  tablosunu bilmek gerekir.Doğruluk  tablosu aşağıda ki gibidir.
d  flip flop doğruluk tablosu
d  flip flop doğruluk tablosu




   Bu doğruluk tablosuna göre bakılarak  DA-DB-DC-DD flip flop tablosunu oluştururuz.Örneğin A biti ilk durum ilk satırı 0 A biti son durum ilk satırı 0 bundan dolayı DA FF  0 olur.dğer değerleri de  bu şekilde yaparız. sonuç olarak DA-DB-DC-DD FF tablosu oluşturulur.

         5 aşama   karnof oluşturma  bunun için örneğin  yukarıda ki büyük tabloda DA FF 1 olduğu durumlar işaretlenir.Daha sonra bu 1 durumlara karşı ilk durumlarda  denk gelen yerlere  karnof da 1 yazılır. DA-DB-DC-DD FF karnof haritaları aşağıda sizin için oluşturup yazdım.

  6. aşama karnofları sadeleştirme;
da flip flop
da flip flop
DA flip flop karnof haritası yukarıda görüldüğü gibi olur sadeleştirdiğimizde ise ad*+bcd  ifadesini elde ederiz.

db flip flop
db flip flop
DB flip flop karnof haritası yukarıda görüldüğü gibi olur sadeleştirdiğimizde ise bc*+bd*+b*cd ifadesini elde ederiz.

dc flip flop
dc flip flop
 DC flip flop karnof haritası yukarıda görüldüğü gibi olur sadeleştirdiğimizde ise cd*+ a*c*d ifadesini elde ederiz.
dd flip flop
dd flip flop


DD flip flop karnof haritası yukarıda görüldüğü gibi olur sadeleştirdiğimizde ise d* ifadesini elde ederiz.

 7. Aşama ise  proteus oluşturduğumuz devreyi kurmaya böylelikle yaptığımız devrenin doğru olup olmadığını öğreniriz.Devreyi kurduğumda her hangi bir hata olmadığını gördüm.. proteus devresi aşağıdaki gibidir.


proteus 0-9 sayıcı
proteus 0-9 sayıcı



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.